Nieuws over Onur Air!

  • Jos Waszkiewicz

    SCHIPHOL - De Turkse luchtvaartmaatschappij Onur Air is af en toe slordig omgesprongen met de administratie, maar de veiligheid van de vliegtuigen was in orde. Het vliegverbod dat de vervoerder in mei gedurende twee weken kreeg, was onterecht. Dat blijkt uit een dinsdag bekendgemaakt onderzoek van het Britse International Bureau of Aviation (IBA).

    De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) heeft Onur Air in mei gedurende twee weken de toegang tot ons luchtruim ontzegd. Volgens de toezichthouder sprong het Turkse bedrijf nonchalant om met de veiligheid. Ook in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland was de maatschappij twee weken niet welkom.

    Volgens het Brits onderzoeksbureau, dat zijn conclusies baseert op informatie van onder meer Onur Air en vliegtuigfabrikanten, blijft er van de argumenten van de inspectie weinig over. De instantie schrijft dat veel incidenten ook bij andere maatschappijen voorkomen, zoals een voorval met het remsysteem van een van de motoren.

    De piloot kreeg voor vertrek de melding dat dit systeem aanstond. Pas na ingrijpen van technici werd het defect gerepareerd. Volgens de IVW was dit een zeer ernstig incident. Het vliegtuig zou neerstorten als het straalomkeersysteem tijdens de vlucht aan zou gaan. Maar volgens het Britse bureau heeft Onur Air juist prima gehandeld door niet te vertrekken en de fout te laten verhelpen.

    Het IBA verwijt Onur Air wel in twaalf gevallen administratieve fouten te hebben gemaakt. Bovendien was bij een toestel sprake van een versleten rem. Dat is volgens het IBA de schuld van Onur Air.

    De Turkse onderneming wil een schadeclaim indienen en eist ongeveer 30 miljoen euro. Meer dan 107.000 passagiers waren volgens Onur Air de dupe van het vliegverbod.

    bron : NU.nl

  • Beppie1

    Slechts even ter info, dat verhaal over dat remsysteem, als dat in Eindhoven was, dan klopt het verhaal niet helemaal.

    Ter verduidelijking:

    In Eindhoven heeft een toestel van Onur de afgelopen zomer willen vertrekken terwijl het HELE VLIEGTUIG overspoelt was met kerosine. De brandweer heeft de auto over de startbaan gezet, waardoor de piloot niet kon opstijgen(wat BESLIST!!!!) de bedoeling geweest is van de piloot, en als hij was opgestegen dan had het HELE VLIEGTUIG in brand gevlogen!!!

    Zo veilig in Onur, dat ze zonder enige gene willen vliegen terwijl ze verkondigen veilig te zijn, maar hoogst ONVEILIG zijn op zo'n moment.

    Als regelmatig vliegtuiggebruiker, en ook regelmatig met Onur gevlogen te hebben, hebben wij vanaf deze zomer goed opgelet op deze maatschappij. Echt al is het gratis, ik/wij gaan er niet meer mee weg dus!!!

    Ieder moet dat doen wat ze zelf willen, maar ik geef graag iets meer uit, en zit rustiger dan nu. Werk tegenwoordig bij een firma die veel weet over deze zaken, en ook daar zeggen ze met deze club niet meer te vliegen!!